INTRODUCERE

Voleiul este unul dintre sporturile cele mai populare si de succes, dintre cele mai competitive si recreative din lume. Este un sport rapid, este pasionant iar actiunea este exploziva. Ba mai mult, voleiul comprima cateva elemente cruciale de lovire a mingii ale caror interactiuni complementare ii confera unicitatea sa de-a lungul fazelor de joc.

În ultimii ani FIVB a făcut paşi mari în adaptarea jocului pentru spectatorul modern.

Acest text este destinat publicului larg – jucători, arbitri, spectatori sau comentatori – pentru următoarele motive:

 • înţelegerea regulilor permite jocul mai bun – antrenorii pot crea structuri de echipe  şi tactici mai bune, dând frau liber jucătorilor să-şi etaleze calităţile;
 • înţelegerea relaţiilor dintre reguli permite oficialilor să ia decizii mai bune.

În primul rând această introducere se concentrează pe volei ca sport competitiv, înainte de a evidenţia şi identifica principalele calităţi cerute pentru un arbitraj de succes.

VOLEIUL  ESTE UN SPORT COMPETITIV

Competiţia eliberează puterile latente. Ea etalează tot ce este mai bun, talentul, creativitatea şi estetica. Regulile sunt astfel  structurate spre a recunoaşte toate aceste calităţi. Cu câteva excepţii, voleiul pemite tuturor jucătorilor să acţioneze atât la fileu (în atac) cât şi în  spatele terenului (pentru a se apăra sau pentru a servi).

Williams Morgan, inventatorul jocului, încă ar recunoaşte aceasta deorece voleiul a păstrat, peste ani,  elemente cu siguranţă  distinctive şi esenţiale. Unele dintre acestea sunt răspândite şi la alte sporturi cu fileu/minge/rachetă:

 • serviciu
 • rotaţia (alternanţa la serviciu)
 • atac
 • apărare

Oricum, voleiul este unic între sporturile la fileu prin insistenţa de a menţine constant zborul mingei – o minge zburătoare – şi prin permiterea unui anumit grad de pasare a mingei în cadrul fiecărei echipe înainte de retrimiterea  ei către adversari.

Introducerea jucătorului specializat în apărare – Libero – a sprijinit dezvoltarea jocului în termenii prelungirii fazelor şi a numărului fazelor de joc. Modificările aduse regulii serviciului au schimbat acţiunea serviciului dintr – o simplă repunere a mingei în joc într-o redutabilă armă de atac.

Conceptul rotaţiei crează calea ce permite tuturor jucătorilor să treacă prin toate zonele terenului. Regulile referitoare la poziţiile jucătorilor trebuie să permită echipelor să aibă flexibilitate în a crea dezvoltări tactice interesante.

Competitorii folosesc acest cadru pentru a se întrece în tehnici, tactici şi putere. De asemenea acest cadru permite jucătorilor libertatea de expresie pentru a entuziasma spectatorii şi telespectatorii. Iar imaginea voleiului este una din ce în ce mai bună. Fără îndoială, cu cât jocul va evolua el se va schimba – devenind mai bun, mai puternic şi mai rapid.

ARBITRUL ÎN INTERIORUL ACESTUI CADRU

Esenţa unei prestaţii bune se întinde în conceptele de imparţialitate şi consecvenţă:

 • să fie corect cu fiecare participant;
 • să fie văzut drept  de către spectatori

Aceasta pretinde o doză enormă de încredere – arbitrul trebuie să fie  crezut că permite jucătorilor plăcerea jocului:

 • prin a fi precis în judecata sa;
 • prin a înţelege de ce e scrisă regula;
 • prin a fi un organizator eficient (priceput)
 • prin a lăsa competiţia să curgă şi a o conduce spre un  bun sfârşit;
 • prin a fi un educator – folosind regulile pentru  a penaliza incorectitudinea sau pentru a admonesta (a avertiza) impoliteţea;
 • prin a promova jocul – aceasta însemnând – a permite să strălucească elementele spectaculoase ale jocului iar jucătorii cei mai buni să facă ce fac ei cel mai bine : spectacol pentru public.

În final putem spune că un arbitru bun va folosi regulile pentru a face din competiţie o experienţă împlinită pentru toţi cei implicaţi.

Celor ce aţi citit până aici, parcurgeţi regulile jocului de volei ca o stare curentă a dezvoltării unui joc măreţ dar ţineţi minte de ce aceste câteva paragrafe anterioare pot avea importanţă pentru voi în propria voastră poziţie în cadrul sportului.

IMPLICAŢI-VĂ !
PĂSTRAŢI MINGEA ÎN ZBOR !